Een zit sta bureau: voor de broodnodige afwisseling

We zitten teveel. Dat wordt de laatste tijd vaak gezegd. Zitten zou zelfs ‘het nieuwe roken’ zijn. Daar ben je mooi klaar mee als je een kantoorbaan hebt, waar je gemiddeld 7,5 uur per dag zittend doorbrengt. Een van de oplossingen voor op kantoor is een zit sta bureau. Deze kun je in hoogte verstellen, zodat je zittend en staand werken kunt afwisselen. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je werkprestaties.

Voordelen van staand werken

Vergeleken met zittend werken is staand werken beter voor de doorbloeding van je gehele lichaam. De hersenen krijgen hierdoor meer zuurstof, waardoor ze beter presteren en waardoor je je beter kunt concentreren. Bovendien komen er meer spieren in actie dan wanneer je de hele dag stilzit. Je beenspieren zijn actief, zelfs als je stilstaat. Dat is niet alleen beter voor de doorbloeding van je benen, maar je verbrandt ook meer calorieën dan wanneer je zittend werkt. Maar de hele dag staan is ook niet goed. Denk maar aan de beruchte etalagebenen, waar veel winkelmedewerkers mee te maken hebben. Afwisseling tussen zittend en staand werken is dus het sleutelwoord. Als je na elke anderhalf uur zittend werken een half uur staand werkt, zal je merken dat je niet alleen meer in beweging bent, maar ook dat je energieker bent, juist omdat je meer in beweging komt. Door zittend en staand werken af te wisselen, blijf je fitter en blijf je ook aan het einde van je werkdag veel productiever.

Wat is een zit sta bureau?

Een bureau waaraan je afwisselend zittend en staand kunt werken, is in hoogte verstelbaar. Een gemiddelde werkhoogte om zittend te werken is zo tussen de 65 en 85 cm, afhankelijk van je lengte en de juiste zithoogte van je bureaustoel. Een bureau waar aan je ook staand kunt werken, is in hoogte verstelbaar tot 130 cm. De juiste hoogte bepaal je ook aan de hand van je lengte. Zorg ervoor dat je ellenbogen niet op het werkblad leunen en dat je polsen boven het toetsenbord blijven, net zoals bij zittend werken. Zo belast je ook je polsen niet onnodig en loop je geen risico op RSI. In hoogte verstelbare bureaus zijn verkrijgbaar met een slinger waarmee je de hoogte handmatig instelt en met een elektrische bediening.

Elektrisch verstelbare bureaus

Steeds meer bedrijven en organisaties bieden hun medewerkers werkplekken met in hoogte verstelbare bureaus aan zodat zij zittend en staand werken kunnen afwisselen. Ze zijn dan tegenwoordig ook een stuk goedkoper dan een paar jaar geleden. Voor een bedrag tussen de 600 en 800 euro heb je al een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau. Het is van belang dat elke hefboom zijn eigen motor heeft. Daarnaast wordt bij de productie van deze bureaus ook steeds meer gelet op energiezuinigheid enten slotte moet een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau stabiel zijn. Bij bureaustoelenexpress.nl kun je niet alleen terecht voor in hoogte verstelbare bureaus, maar ook voor andere hulpmiddelen om meer te bewegen tijdens het werken, zoals een bureaufiets.