Rekenmachines door de jaren heen

Wilhelm Schikhard bouwde in 1623 de allereerste rekenmachine, deze rekenmachine kon 6 cijfers berekenen. Sindsdien is er erg veel veranderd en in 1954 kwam de eerste elektrische rekenmachine op de markt voor consumenten. Deze was groter dan een desktop computer en niet erg praktisch om te gebruiken.

Rekenmachines zijn niet meer weg te denken van ons bureau. Al jaren gebruiken we de rekenmachine voor een scala aan verschillende toepassingen. Zo zijn er dan ook veel verschillende typen verkrijgbaar die allemaal gespitst zijn op een andere doelgroep met functies die daarop aansluiten.

Wat kan een rekenmachine?

Een rekenmachine zal de volgende functies hebben: vermenigvuldigen, optellen, aftrekken, worteltrekken, delen, machtsverheffingen, procentberekeningen, cosinus, sinus, logaritmes, tangens, standaarddeviatie, differentiëren, inverse en het gemiddelde.

De technologie is in een constante staat van vooruitgang en er komen steeds slimmere ontwikkelingen. De rekenmachine krijgt steeds meer technologie van computers en dus ook meer basisfuncties.

Het vinden van de juiste rekenmachine

Tegenwoordig past de rekenmachine gewoon in onze zak en zijn er allerlei verschillende types te verkrijgen. Om de rekenmachine optimaal te kunnen gebruiken waar jij hem voor nodig hebt, zul je de juiste rekenmachine uit moeten zoeken. Hieronder vindt je een aantal verschillende typen.

Bureau rekenmachine: Dit type rekenmachine is bedoeld zoals de naam al zegt; op het bureau. Het heeft alle basisfuncties en een licht gekanteld scherm waardoor het makkelijk afleesbaar is op een bureau.
Onderwijs rekenmachine: Dit type is bijzonder geschikt voor het gebruik op school of in ander onderwijs. Het heeft alle basisfuncties en is bruikbaar en toelaatbaar op examens.
Grafische rekenmachine: Op dit type rekenmachine kan je meer dan alleen met getallen rekenen. Grafieken en tabellen zijn hier ook op te berekenen, deze rekenmachine wordt hoofdzakelijk gebruikt bij wiskundig rekenen. Het grootste voordeel is dat de rekenmachine een grafiek kan tekenen bij een formule.
Financiële rekenmachine: Deze rekenmachine is bijzonder handig voor mensen die werken in de financiële sector. Deze mensen zullen veel moeten rekenen met betrekking tot pensioenen, hypotheken en leningen, de financiële rekenmachine is bedoeld voor dit type berekeningen.

Tips

Een goede rekenmachine is belangrijk. Je wilt een rekenmachine hebben die je nog lang kunt gebruiken en dus ook goed zult leren kennen. Kwaliteit is in dit geval absoluut geen overbodige luxe en bijna een vereiste. Probeer een rekenmachine uit te kiezen die past bij hetgene waar je hem voor nodig hebt. Als middelbare scholier zal je bijvoorbeeld weinig hebben aan een grafische rekenmachine en zit je uiteindelijk met erg veel functies die je nooit gebruiken zal.
Scholen en opleidingsinstituten zullen vaak voorschrijven wat voor rekenmachine je gebruiken mag voor examens. Probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden om te voorkomen dat je hem niet gebruiken mag.