shortlease en bijtelling

Wanneer moet ik bijtelling betalen?

Iedere werknemer die privé gebruikt maakt van een leaseauto dient belasting te betalen wanneer er meer dan 500 km met een leaseauto gereden wordt. Er zijn verschillende categorieën en deze hebben allemaal te maken met het aantal gram uitstoot die een auto heeft. Wanneer een auto onder de 50 gram uitstoot zit per kilometer viel deze, tot eind 2015, in de 7% bijtelling. Je leest het goed, tot eind 2015.

Maar waarom is het bijtellingspercentage aangepast?

In Den Haag hebben de mannen beslissingen genomen die ten koste gaan van het aantal klassen met betrekking tot het betalen van belasting voor het privégebruik van een leaseauto. Voor auto’s met een uitstoot tussen de 51 gram en de 82 gram verandert er een boel. Deze auto’s vielen voor 2016 nog in de 14% bijtelling. Sinds 2015 vallen deze auto’s, bij aanschaf in 2016, in de 21% schaal. Een flink verschil en dat ga je merken in je portemonnee.

Is hier dan niets aan te doen? Zijn er geen auto’s te shortleasen waarbij je minder hoeft te betalen na 500km privégebruik? Gelukkig is er wel iets aan te doen. Er zijn een aantal leasemaatschappijen waarbij het mogelijk is om gebruik te maken van shortlease met een lage bijtelling. Zij hebben een x aantal auto’s aan het einde van 2015 te naam gesteld. Dit houdt in dat het wel nieuwe auto’s zijn maar dat ze de bijtelling hebben uit 2015. Deze bijtelling dragen ze in ieder geval 60 maanden met zich mee.

Profiteer nog jarenlang van de oude bijtelling!

U kunt dus nog jaren profiteren wanneer u nu gebruik maakt van deze shortlease acties. Wacht niet te lang met het nemen van een beslissing. Deze auto’s zijn namelijk niet meer te verkrijgen en de voorraad is niet oneindig. Neem dus snel contact op met uw leasemaatschappij en vraag naar de voorwaarden. Lease en shortlease, het is beide nog mogelijk en zeer interessant voor kleine zelfstandige ondernemers en mkb’ers.